Bouwen volgens BENG

De laatste nieuwe technieken nu ook in uw woonwagen. ‘Een echte Kraaikamp’ is een woonwagen, dat met de passie van het familiebedrijf volledig naar wens van de opdrachtgever wordt gebouwd. Naast het produceren van woonwagens, spelen wij sterk in op vragen uit de markt, zoals het ontwikkelen van nieuwe modellen, mantelzorgwoningen, sanitair-units, immigrantenhuisvesting, woonboten, etc.

 

Met de komst van de nieuwe BENG eisen - en het feit dat Kraaikamp enig certificaathouder KOMO woonwagens is -, biedt Kraaikamp u een uniek product met optimale kwaliteit. Een Kraaikamp woonwagen is voorzien van KOMO keurmerk,  met een aantoonbaar constructieve duurzaamheid van 50 jaar, en welke voldoet aan de BENG eisen 2021. Uiteraard voldoen ook onze gasloze woonwagens aan de BENG eisen en zijn zij voorzien van een KOMO keurmerk.

EPC wordt BENG, Kraaikamp biedt kwaliteit in duurzaamheid

In 2021 wordt de EPC (Energieprestatie coëfficiënt) vervangen door BENG (Bijna-Energie-Neutrale-Gebouwen). Waar de EPC-coëfficiënt wordt berekend volgens NEN 7120 en maximaal 1,3 mag zijn volgens het bouwbesluit, vindt de berekening vanaf 2021 plaats via een nieuwe bepalingsmethode: NTA 8800. Dit is een belangrijke toets voor de omgevingsvergunning welke door de gemeente gecontroleerd gaat worden.

Bouwkwaliteit nóg belangrijker

Teneinde de maximale energiebehoefte (kWh) per vierkante meter per jaar te kunnen garanderen, gaat bij de nieuwe BENG-wetgeving ook de bouwkwaliteit een nog belangrijkere rol spelen. De woonwagens dienen daarbij minstens te voldoen aan de minimale bouwkundige randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld hogere isolatiewaarden van de thermische schil en een verbeterde luchtdichtheid van de constructie waarbij veelal de voorkeur uitgaat naar het toepassen van een isolatiewaarde van de reguliere woningbouw. Ook hierin levert Kraaikamp maatwerk en kwaliteit.

Voorlopige BENG indicatoren voor woonwagens

 

 1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar < 140kWh/m2
 2. Het maximale primair fossiel energiegebruik < 60kWh/m2
 3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten > 50%

Woonwagens met KOMO keur uit de fabriek van Kraaikamp Wagenbouw , gasloos of gasgestookt, kunnen wij laten voldoen aan de BENG eisen.

 

Samen met u gaan wij in gesprek over alle mogelijkheden, want ook bij bouwen binnen de BENG eisen spreken we over maatwerk, waarbij ieder concept nauwkeurig wordt berekend en getoetst zodat uw huurder onbezorgd kan wonen in een comfortabele, gezonde en energiezuinige omgeving.

 

Met een aantoonbare constructieve duurzaamheid van 50 jaar denken wij uiteraard graag met u mee over de uitvoering van uw (huur) woonwagen, zodat uw investering zoveel mogelijk levensloopbestendig kan worden uitgevoerd, en met zo laag mogelijke onderhoudskosten.

 

Kraaikamp Wagenbouw b.v., sinds 1958 het vertrouwde adres voor uw (huur) woonwagen

Duurzaamheid

Centrale thema’s bij al deze ontwikkelingen zijn:

 • een optimale duurzaamheid;
 • onderhouds- en milieuvriendelijk bouwen;
 • energiebesparend en CO2-reducerend.

 

 

 

 

Kraaikamp brengt de bouw van woonwagens dicht bij de traditionele woningbouw. Actuele thema’s binnen de huidige woningbouw, zoals duurzaam- en luchtdicht bouwen, maar ook energiebesparend bouwen, hebben binnen Kraaikamp de volledige aandacht.

 

Hedendaagse technieken passen wij toe in onze woonwagenbouw, zoals:

 • het installeren van warmtepompsystemen;
 • het installeren van zonnepanelen;
 • het aanbrengen van sedumdaken;
 • het toepassen van triple beglazing;
 • gebruikmaken van warmteterugwinsystemen;
 • isoleren met vlaswolisolatie.

-   

Brochure aanvragen 

Vraagt u onze brochure aan over gasloos bouwen Brochure gasloos bouwen